Zaterdag 24 oktober zouden de leerlingen voor het eerst mee mogen doen met de Fightmasters op Urk. Een evenement waarbij de leerlingen worden getest op hun vaardigheden, kracht en uithoudingsvermogen. Door corona kon dit evenement helaas niet doorgaan. De leraren van de hapkidovereniging Emmeloord hebben als alternatief een hapkidodag opgezet voor de leerlingen. Nils, David, Nico en Mike konden 17 leerlingen begroeten die mee wilden doen met deze bijzondere dag. De kinderen (6-14 jaar) hebben zich de hele dag vermaakt met het spelen van spelletjes en het volgen van trainingen gegeven door de vier leraren. Als afsluiter hebben de kinderen ook nog een film gekeken, waarbij zij zelf voor genoeg snacks hadden gezorgd.
Warming-up
De leerlingen begonnen met een uitgebreide warming-up. De eerste glazen limonade en koekjes waren al achter de kiezen, tijd voor wat actie dus. Onder leiding van Mike werden de spieren opgewarmd en werden zij flink aan het werk gezet.
Valbreken
Na de warming up was het tijd voor de eerste van de vier lessen. Nils nam voor het eerst sinds zijn aanstelling als assistent-trainer de leiding op zich en verzorgde een half uur lang valbreken voor de jeugd. De kinderen gingen bezig met basis valbreken, maar werden ook uitgedaagd om staand of zelfs springend te gaan oefenen. Uiteindelijk zijn de leerlingen een half uur lang bezig geweest met heel veel oefenen van misschien wel een van de belangrijkste aspecten van het hapkido. Bij zelfverdedigingssporten leren de kinderen om zichzelf te verdedigen tegen een tegenstander, maar jezelf kunnen beschermen tegen de impact van de grond is nog veel belangrijker.
Trappen en pauze
Als leraar van de volwassenengroep ziet David de kinderen wel eens voorbij vliegen, maar wie het allemaal zijn? Hij heeft net als Nils veel kinderen vandaag voor het eerst les gegeven, maar dat betekent niet dat hij rustig aan heeft gedaan. De kinderen kregen een lesje trappen en dan met name over de spinning heelkick, een trap die de leerlingen moeten kennen voor hun rode band. Daar zijn de meeste kinderen nog lang niet, maar het is nooit te vroeg om te beginnen met deze mooie trap.
Als afsluiter liet David de kinderen ook nog even opdrukken. Ze zouden hierna pauze krijgen en de kinderen moesten eerst nog even werken voordat zij de broodjes knakworst naar binnen konden schuiven.
De ouders hadden speciaal voor vandaag boodschappen gedaan en een flinke lading broodjes en knakworsten meegenomen. Terwijl de kinderen nog aan het trappen waren, zijn Nico en Mike naar de keuken geslopen om het eten voor te bereiden. Net zo vindingrijk als buurman en buurman moesten Nico en Mike erachter zien te komen hoe zij de worstjes warm zouden maken. Bij gebrek aan fornuis was dat nog een hele klus. De worstjes even laten opwarmen in een bak kokend water was de uiteindelijke oplossing van Mike. Nico had ’s ochtends nog het idee om de worstjes in thermoflessen te stoppen, maar dat is het uiteindelijk niet geworden. Ondanks de half-warme knakworsten waren de broodjes binnen enkele minuten op en stonden de kinderen al weer druk te spelen op de mat.
Loopvormen
Door niet-hapkidoƫrs worden loopvormen vaak omschreven als dansjes, maar dat maakt ze niet minder leuk. De leerlingen zijn bezig geweest met loopvorm 3, hierbij maken zij verschillende bewegingen in een chronologische volgorde, waardoor het een vloeiend geheel vormt. Elke losse beweging is op zich weer een techniek. In de loopvorm zitten onder andere blokken, stoten en trappen. De kunst is om deze te herkennen en de techniek erachter te zoeken. Onder leiding van Nico hebben de leerlingen een deel van de loopvorm ontleed.
Zelfverdediging
“Last but not least” kwam er nog een halfuur zelfverdediging met meester Mike. In zijn lessen besteed hij veel aandacht aan zelfverdediging met de kinderen, maar vandaag was het tijd voor een stukje verdieping. Samen met meester Nico leerde hij de leerlingen het ABC van hapkido (Afstand, Balans en Controle). Bij de A van afstand draait het niet alleen om hoe groot de afstand tot de tegenstander is, maar ook om het strategisch positie kiezen. Waar moet ik gaan staan, zodat ik de tegenstander onder controle heb, zonder dat deze mij kan raken?
Ook zijn de leerlingen bezig geweest met het vinden en verbreken van de balans van de tegenstander. Een tegenstander die uit balans staat is namelijk veel makkelijker te bewegen dan een tegenstander die zijn balans nog wel heeft.
Dit alles diende verwerkt te worden in een techniek. Hierdoor kwamen de leerlingen uiteindelijk ook bij het puntje controle. Het was namelijk belangrijk dat zij aan de meesters lieten zien dat zij een tegenstander onder controle kunnen houden. Elke leerling heeft een of meerdere technieken geleerd, waarbij het ABC terug te vinden was in de techniek.
Spelletjes
Als je met kinderen traint moeten er spelletjes gespeeld worden. Naast de actieve spelletjes was er ook nog aandacht voor teambuilding. De kinderen hebben verschillende oefeningen gedaan, waarbij zij goed moesten samenwerken. Dat zij dit kunnen hebben zij meester Nils heel pijnlijk duidelijk gemaakt. Nils geloofde niet dat de kinderen als een grote ketting vanuit zittende positie op konden staan. Wat hij nog niet wist, is dat de kinderen een hele fanatieke groep vormen die samen heel veel aankunnen. En nadat zij meester Nils hadden bewezen heel goed samen te kunnen werken, was het voor hem tijd om op te drukken. Dat was de straf als je niet in de kinderen geloofd.
Film kijken
Na een lange dag trainen en spelletjes spelen was het tijd om lekker uit te rusten. Althans dat was de bedoeling… Terwijl sommige kinderen genoten van Night at the Museum 2, probeerden andere kinderen om de beste plekjes te bemachtigen. Deze goede zitplaatsen waren te vinden op schoot bij Nils, Mike en Marit. Deze vonden het absoluut geen probleem, aangezien zij gedurende de hele film chips en snoep werden gevoerd door de kinderen die op dat moment op schoot zaten.
Na een dik uur film kijken zat de dag er helaas al weer op. Zowel de leraren als leerlingen waren flink uitgeput van deze lange hapkidodag, maar hebben er enorm van genoten. Het is dan ook duidelijk dat deze dag aankomend jaar een vervolg gaat krijgen.